Trasee

SFATURI PENTRU TURIŞTI

Piatra Craiului este un munte dificil. Pe lângă rezistenţă fizică se cere să avem simţ de orientare, curaj, prezenţă de spirit, înainte de plecare în excursii, va trebui să consultăm harta şi ghidul pentru alegerea traseelor după forţa fizică şi timpul avut la dispoziţie. Traseele în zona de abrupt sunt nerecomandate pe vreme nefavorabilă, iarna fiind interzise

–          Nu porniţi la drum fără echipamentul elementar necesar (rucsac, bocanci, haine groase, haine de ploaie, trusă medicală, lanternă, bidon apă). Fiind o zonă carstică, este obligatoriu să aveţi provizii de apă la voi
–          Nu ezitaţi să vă întoarceţi din drum, dacă condiţiile atmosferice au devenit nefavorabile. În caz de averse cu descărcări electrice, adăpostiţi-vă în orice adâncitură din sol. Este interzisă adăpostirea sub arbori, tufişuri, în colibe umede, sub stâncă, grote sau fisuri verticale. Respectaţi cu stricteţe marcajele turistice, orice ascensiune sau coborâre la întâmplare putând provoca grave accidente
–          Învăţaţi codul de alarmă în munţi: 6 semnale luminoase sau acustice pe minut, răspunsul fiind de 3 semnale pe minut. Respectaţi şi ocrotiţi natura, nu rupeţi flori, nu faceţi focul în pădure, nu deranjaţi fauna prin zgomote puternice.
Vă dorim excursii frumoase şi fiţi siguri că efortul depus pentru parcurgerea traseelor, este răsplătit din plin de splendoarea priveliştilor.

De la Cabana Curmatura puteti parcurge urmatoarele trasee.
– Pe Varful Piatra Mica (alt. 1816 m) – pe poteca marcata cu punct albastru care urca din Saua Crapatura pe creasta Pietrei Mici. Durata 1,5 ore. Pentru intoarcere se poate continua pe poteca marcata cu punct albastru pe creasta si cobora in Poiana Zanoaga, de unde pe poteca marcata cu banda galbena se revine la cabana. Durata cca. 4 ore.

– Pe Varful Turnul (alt. 1923 m) – urmand poteca marcata cu punct rosu care din Saua Crapatura urca pe Varful Turnul si apoi urmeaza creasta principala a Pietrei Craiului pana la Strunga Izvorului de unde pe poteca marcata cu banda albastra se coboara la cabana. Durata cca. 4 ore.

– La Refugiul Varful Ascutit (alt. 2047 m) – urmand poteca marcata cu banda albastra care urca in Strunga Izvorului de pe creasta nordica a Pietrei Craiului apoi pe creasta (marcaj punct rosu) pana la refugiul de sub Varful Ascutit (alt. 2059 m). Coborarea se face pe poteca marcata cu triunghi albastru care vine direct la cabana pe versantul estic. Durata cca. 6 ore.

– Pe Brana Caprelor – urmand poteca marcata cu banda albastra care urca spre creasta si prin Strunga Izvorului coboara in Valea Padina Inchisa pe Brana Caprelor, pana la adapostul refugiu Diana. Intoarcerea se poate face pe poteca marcata cu triunghi albastru care urca in Strunga Izvorului prin Padina Popii. Durata 6 – 7 ore.

– La cabana Plaiul Foii (alt. 849 m) – urmand poteca de pe Brana Caprelor marcata cu banda albastra pana la adapostul refugiu Diana, iar de aici poteca marcata cu triunghi galben ce coboara pe Padina Ursilor in Valea Barsei. Durata 4 – 5 ore.

– sau pe creasta nordica a Pietrei Craiului, marcata cu punct rosu pana la Varful la Om (alt. 2238 m) si de aici pe poteca marcata cu cruce rosie care coboara pe La Lanturi si apoi pe Valea Spirlei, la cabana Plaiul Foii. Durata 9 – 10 ore.