Protectia mediului

– MONUMENTE ALE NATURII din Piatra Craiului (Flora)

Garofiţa Pietrei Craiului. Este specifică masivului şi unică în lume.
Floarea de colt. Originară din Asia Centrală, înfloreşte în lunile iulie-august. În prezent floarea de colţ se află într-un proces lent de dispariţie
Ghinţura galbenă. Erbacee ce trăieşte în jur de 80 ani. Înfloreşte în iunie – august.
Bulbucii.
Plantă ierboasă, înfloreşte în mai – iunie, cu flori galbene.
Sângele-voinicului.
Plantă perenă, cu flori de culoare roz şi emanând un parfum de vanilie. Înfloreşte din mai până în iulie.
Tisa. Arbore ce atinge înălţimi de maxim 25 m. Are o viaţă de 2000 – 3000 de ani.
Smirdarul. Arbust cu o înălţime maximă de 50 cm. Are flori de culoare purpurie, adunate în inflorescenţe. Înfloreşte în iunie – iulie.

Proiectul “Managementul Conservarii Biodiversitatii in Romania”

Proiectul “Managementul Conservarii Biodiversitatii in Romania” (1999-2006) finantat de GEF (Facilitatea Globala de Mediu) prin Banca Mondiala, Guvernul Romaniei si Regia Nationala a Padurilor a avut ca principal obiectiv stabilirea unui sistem de management participativ si intersectorial al ecosistemelor si peisajelor in trei modele de arii protejate din Carpati si stabilirea unor mecanisme pentru replicarea acestor activitati si in alte arii prioritare pentru conservare.

Obiectivul global al proiectului a fost reprezentat de conservarea diversitatii biologice si a integritatii ecologice a ecosistemelor de padure, de pajiste si alpine din lantul carpatic.

Proiectul are patru componente principale:

Componenta 1: Intarirea Cadrului National pentru Conservarea Biodiversitatii

Componenta 2: Dezvoltarea de modele de management pentru Ariile Potejate

Componenta 3: Cresterea suportului public pentru conservarea biodiversitatii

Componenta 4: Managementul si Monitorizarea Proiectului

La nivel local proiectul s-a desfasurat in trei arii protejate reprezentand trei modele diferite de strategii de conservare si oportunitati de dezvoltare (Parcul National Piatra Craiului, Parcul National Retezat si Parcul Natural Vanatori-Neamt). Proiectul a sprijinit crearea infrastructurii parcurilor, pregatirea echipelor de management, dezvoltarea planurilor de management si de monitorizare a biodiversitatii, cartarea si stabilirea limitelor parcurilor si a zonarii interne, consultarea cu comunitatile locale, constientizarea publica, finantarea de proiecte prietenoase fata de mediu in zonele tampon si stabilirea unor mecanisme pentru replicarea acesotor actiuni in alte arii protejate din Romania.

Pentru Parcul National Piatra Craiului principale actiuni realizate in cadrul proiectului sunt urmatoarele:

* Infiintarea structurilor administrative si de management

* Inventariere si monitorizare biologica

* Program de lucru cu comunitatile locale

* Dezvoltarea ecoturismului

* Constientizare publica si educatie ecologica

Valoarea finantarii pentu Piatra Craiului a fost de 2.2 milioane dolari din care Facilitatea Globala de Mediu (GEF)- 1.4 milioane, Guvernul României- 0.5 milioane si Regia Nationala a Padurilor Romsilva- 0.3 milioane. Implementarea proiectului este umarita de catre o echipa de coordonare din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Data limita de inchidere a proiectului a fost septembrie 2006.

Proiectul Life Natura: “Situri Natura 2000 in Parcul National Piatra Craiului”

Proiectul Life Natura: “Situri Natura 2000 in Parcul National Piatra Craiului” are drept obiectiv principal imbunatatirea starii de conservare a habitatelor si speciilor din Parcul National Piatra Craiului, prin intermediul unui ansamblu de interventii strategice, inclusiv colectarea de date, constientizarea publica, actualizarea planului de management si desemnarea intregii suprafete a parcului ca sit Natura 2000. Proiectul contine prevederi specifice aplicarii masurilor de conservare in siturile propuse. Proiectul are de asemenea scopul de a intari capacitatea echipei de management a parcului in ceea ce priveste cunostintele despre reteaua Natura 2000, si de a transmite cunostintele despre Natura 2000 la specialistii interesati si la public.

Proiectul contine un set de actiuni pregatitoare in vederea colectarii si organizarii informatiilor intr-un sistem Natura 2000 corespunzator:

Ce este Natura 2000?

PRINCIPALELE ACTIUNI ALE PROIECTULUI

Inventarierea biologica detaliata a siturilor

Cartarea habitatelor si speciilor listate

Inventarierea si cartarea pesterilor

Planul de monitorizare pentru speciile si habitatele de importanta europeana

Crearea bazei de date Natura 2000

Elaborarea planului de management pentru situl propus si integrarea acestuia in planul general de management

Inventarierea, cartarea si analiza traseelor de alpinism

Inchiderea pesterilor restrictionate publicului

Refacerea populatiei speciei Ligularia sibirica

Masuri speciale de protectie pentru Rosalia alpina

Analiza poluarii apelor si identificarea surselor de poluare

Implementarea planului de management in teren

Activitatea de constientizare publica si diseminarea rezultatelor

Reamenajarea Pesterii Dambovicioara

Masuri de reamenajare a traseelor turistice afectate de fenomene de eroziune

Colectarea de deseuri si tabere ecologice; Imbunatatirea sistemului de colectare a gunoaielor

REZUMATUL PROIECTULUI

Descarcari pliante

Planul de management al PN Piatra Craiului

Actiunile propuse vor include atat munca de teren si de birou, desfasurata de personalul parcului, pe baza cunostintelor si a echipamentului proprii, cat si asistenta tehnica de specialitate. Proiectul va contribui la dezvoltarea si implementarea unui set de actiuni pentru managementul sitului propus, care vor fi incluse in planul de management al parcului, activitate desfasurata de echipa administratiei parcului, cu participarea actionarilor din cele cinci zone. Actiunile care urmeaza sa fie implementate vor fi axate pe imbunatatirea starii de conservare a speciilor si habitatelor importante, includerea acestora in planul de management al parcului, contribuind astfel la durabilitatea siturilor. Componenta de constientizare publica va implica producerea unui set de materiale promotionale tiparite, filme si fotografii, activitati cu mass-media, sit web, panouri informationale si publicitare, exponate, atat la siturile propuse cat si la centrul de vizitare si la punctele de informare.

Rezultatele asteptate se refera la desemnarea a cinci situri Natura 2000 in Parcul National Piatra Craiului, situri care vor fi inventariate, cartate, organizate si gestionate corespunzator, in conformitate cu obiectivele Natura 2000. Actiunile respective vor fi incluse in planul de management al parcului si desfasurate de catre administratia parcului. Specialistii interesati si publicul vor fi constienti de importanta siturilor si a retelei Natura 2000, fiind in masura sa aplice experienta castigata aici si in alte potentiale situri romanesti.

Proiectul a fost implementat de catre administratia parcului incepand din iulie 2003 si va fi finalizat in iulie 2007, fiind finantat de catre Comisia Europeana in cadrul programului Life Nature III.

Suma totala a proiectului este de 582,000 euro, cu 50% contributia Comisiei, restul fiind finantat de catre cofinantatorul GEF (the Global Environmental Facility) – 27% si Regia Nationala a Padurilor – 23%.

Sursa: Parcul National Piatra Craiului