Home

Detalii despre cabana:
– 46 locuri (in cabana si anexa)
Cabana: camere cu 2, 3, 11, 12 locuri
Anexa: 2 camere cu 4 locuri, 1 camera cu 10 locuri
– Bufet si restaurant (slow food, NU fast food)
– Apa de la izvor, curent electric (generator)
– Program sala de mese: 07.00 – 23.00 (dupa ora 23.00 sala de mese se inchide ! )

Preturi: preturile se pot modifica, asadar este bine sa sunati inainte la cabana!
– 20 lei / loc in camerele cu 11-12 paturi din cabana
– 105 lei / camera cu 3 paturi din cabana
– 60 lei / camera cu 2 paturi din cabana
– In anexa: 20 lei / loc in camera cu 10 paturi si 80 lei / camera de 4 locuri
– 10 lei / cort

Drumuri de acces
Din Zarnesti (alt. 722 m) se urmeaza soseaua locala de pe Valea Raului Mare ce duce spre comuna Magura, pana la Fantana lui Botorog (alt. 820 m). In continuare poteca amrcata cu banda galbena prin Poiana Zanoaga (alt. 1314 m) pana la cabana. Durata 3 – 4 ore.

Din Zarnesti, pe drum marcat cu banda albastra ce urca de-a coasta pe sub Piatra Mica pana la Valea Crapaturii si apoi pe poteca marcata cu banda galbena ce urca pe aceasta vale pana in Saua Crapatura (alt. 1601 m) de unde se coboara la cabana. Durata cca. 4 ore.

Datorită reliefului accidentat, masivul Piatra Craiului dispune de un număr redus de cabane, cele existente fiind aşezate la baza masivului (cu excepţia cabanei Curmătura). Afluenţa mare a turiştilor în zona nordică a masivului, datorită posibilităţilor de a ajunge mai uşor (oraşul Zâmeşti fiind principala baza de plecare), a dus la o amplasare neuniformă a cabanelor. De fapt 80% din traficul turistic este preluat de cele două cabane: curmĂtura şi plaiul foiI.

Depărtarea prea mare a localităţilor din sud faţă de Piatra Craiului, precum şi lipsa unor mijloace rapide de transport la baza masivului, nu au favorizat dezvoltarea traficului turistic şi, implicit, apariţia cabanelor în zona sudică a masivului. La cabanele Gura Râului, Plaiul Foii, Brusturet, Garofiţa Pietrei Craiului, precum şi la Casa Folea (în comuna Peştera), putem ajunge şi cu mijloace auto.

Situata in Masivul Piatra Craiului, sub curmatura dintre Piatra Mica si Varful Turnul Pietrei Mari, cabana Curmatura este o importanta baza turistica servind ca loc de popas drumetilor care strabat potecile de pe Piatra Mica si creasta nordica a Pietrei Craiului.
Asezata intr-o rariste a padurii de molid care o inconjura si care se sfarseste sub abruptul Turnului, ea este si o baza de plecare in turele alpine din aceasta zona.

MIŞCARE TURISTICĂ. SCURT ISTORIC
Este un fapt sigur că masivul Piatra Craiului a fost străbătut din cele mai vechi timpuri. Deşi nu există documente, locuitorii satelor de la poalele muntelui, ciobanii, pădurarii, vânâtorii, cunoşteau bine hăţişurile din masiv, din rândul lor alegându-se, mai târziu viitoarele călăuze. Prima excursie atestată documentar a fost făcută în octombrie 1843 de Anton Kurz împreună cu un prieten. Conduşi de un bătrân pădurar au plecat în octombrie 1843 să vadă Moara Dracului.

În 1881 a fost constituită secţia Braşov a SKV-ului (Clubul Carpatin al Transilvaniei), cu o activitate bogată legată de masivul Piatra Craiului. Astfel, în 1881 a fost înfiinţată cabana La Om (Zur Hirtenspiţe), în poiana Vlăduşca. Cabana a ars în 1886, după ce, între timp, fusese refăcută de mai multe ori. Reconstruită în acelaşi an, puţin mai sus a fost distrusă de o avalanşă în 1921. Astăzi nu mai există. Tot Braşovui a construit şi inaugurat în 1936 cabana Plaiul Foii.

Menţionăm faptul că la Plaiul Foii există încă din 1881 o casă de adăpost într-un fost pichet de grăniceri, aici fiinţând de fapt cea mai veche casă de adăpost din Piatra Craiului . Unul dintre cei mai activi membri ai SKV-ului din Braşov a fost Friederich Deubel. El a coborât pentru prima data în 1886 peretele de vest al Pietrei Craiului, actualul traseu marcat cu bandă roşie, cabana Plaiul Foii – La Lanţuri – vârful La Om, pe care l-a marcat în 1887. Traseului, considerat încă de atunci, unul dintre cele mai grele din munţii României, i se mai spune şi Drumul lui Deubel.

Secţia Câmpulung a Societăţii Turiştilor din Romania (STR), a inaugurat la 8 iunie 1908 un refugiu pe Plaiul Grindului. In 1931, ADMIR (Asociaţia Drumeţilor din Munţii Iubiţi ai României), secţia Câmpulung, a refăcut şi reamenajat vechiul refugiu inaugurându-l sub denumirea de Casa Radu Negru, la 25 septembrie 1932. In 1937 a fost înlocuit cu o frumoasă cabana cu două etaje şi 120 locuri. Cabana a rezistat până în 1953, când a fost luată de o avalanşă.

După 1918, unul dintre cei mai de seamă montaniarzi ai Braşovului a fost Carl Lehman (născut în 1894 la Bran, decedat în 1991).

Autorul acestor rânduri a reuşit să-i ia un interviu în 1990 la venerabila vârstă de 96 ani. Carl Lehman cunoştea foarte bine munţii, fiind o adevărată enciclopedie montană. Desăvârşit cunoscător al Pietrei Craiului (din 1936, angajat în calitate de ghid la ONT Braşov), Carl Lehman a participat la numeroase amenajări şi marcări de poteci montane, la construcţia cabanelor Grind, Curmătura, a refugiului Grind şi al vechiului refugiu din lemn de la Vârful Ascuţit. O contribuţie însemnată la cunoaşterea masivului şi dezvoltarea turismului în Piatra Craiului a adus-o şi Emilian Cristea (1915-1982), un neobosit animator al drumeţiei şi alpinismului. Multe generaţii de turişti au descifrat tainele masivului alături de cărţile sale.

Nu-l putem uita pe Ion lonescu Dunăreanu, montaniard şi alpinist, foarte bun cunoscător al masivului, autor a numeroase ghiduri turistice despre Piatra Craiului. Numele celor citaţi, cât şi al multor altora, din generaţiile mai vechi sau mai noi, vor rămâne legate de istoria Pietrei Craiului. Amintim aici şi contribuţia cluburilor de turism Amicii Salvamont, CPNT, şi a multor altora care, alături de Salvamont Zărneşti, au participat la acţiuni de marcare, remarcare şi refacere a traseelor şi adăposturilor montane.

Dacă astăzi străbatem această podoabă unică a Carpaţilor Româneşti, care este Piatra Craiului, se datorează curajului şi abnegaţiei înaintaşilor, cărora li se cuvine întreaga noastră recunoştinţă.